Material

SKAPAT FÖR DIG

Småskaligt hantverk i material av god kvalitet

Theng Creation skapar smycken av olika material och du kan läsa om dessa här:

 

ARGENTIUMSILVER

Argentiumsilver är en modernare silverlegering och har den högre silverhalten om 93,5% (beteckning 935). Argentiumsilver innehåller till viss del koppar, men även germanium, vilket hindrar kopparn att tränga ut till ytan. Detta minskar risken för allergiska reaktioner, då det vanligen är kopparn som kan ge dessa. Silver får inte lov att innehålla nickel sedan början på 1990-talet. Germanium gör att argentiumsilver blir ett starkt silver, trots mindre kopparhalt.  Argentiumsilver tillverkas av återvunnet silver och vid framställningen krävs låga resurser av  energi. Det finns endast ett fåtal tillverkare i världen som har licens för att framställa argentiumsilver. Germaniumet skapar även ett ljusare silver och argentiumsilver oxiderar med en klar yta, det vill säga blir inte svart med tiden. Vissa smycken kan vara oxiderade för att skapa effekt, vilket informeras vid försäljning. Du kan läsa mer om argentiumsilver här.


FINSILVER

Finsilver (beteckning 999) är rent silver, det vill säga innehåller inga andra metaller. Smycken tillverkade i finsilver är av materialet Precious Metal Clay (PMC). PMC är en silverlera, även kallat formsilver, som är framtagen av Mitsubishi. Då finsilver är ett rent silver och ingen legering, så är det allergivänligt. Finsilver blir inte svart med tiden, dock kan vissa smycken vara oxiderade för att skapa effekt och detta informeras vid försäljning. Du kan läsa mer om PMC här.


KOPPAR

I vissa emaljerade smycken använder vi koppar som basmetall istället för argentiumsilver eller finsilver. Koppar är en prisvärd metall som är bäst att använda vid emaljering av opaka färger.

 

CUBIC ZIRCONIA (CZ)

Cubic Zirconia är en syntetisk ädelsten som är laboratorietillverkad för att efterlikna en diamant och den ligger på ca 8 av 10 i Moh’s hårdhetsskala, till skillnad mot diamanten som ligger på 10. Stenen är maskinfacetterad och är därför svår för det otränade ögat att särskilja den från en diamant. Cubic Zirconia är en prisvärd sten som finns i många olika färger, storlekar och modeller.

 

EMALJ

Glasemaljen som används vid emaljering av smycken är blyfri och kommer från Thompson Enamel. Emaljen finns i både opaka och transparenta färger. Vissa färger innehåller en mindre mängd av kadmium och/eller selen för att rätt färgnyans skall uppstå vid upphettning.


GLAS

Vid tillverkning av glascabochoner till smycken, används ett speciellt glas som är anpassat för bränning i ugn. Glaset är från Bullseye och det finns i både transparenta och opaka färger samt dichroiskt (skimrande och färgskiftande effekt).